Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2015.03.09. 22:04 Anitja

Gyermekjóga nem csak Gyermekeknek 2. rész

Miután sikerült megnyugodnunk, és készen állunk a jógára, szükséges bemelegítenünk a testünket az esetleges sérülések elkerülése miatt.

Üljünk keresztbe tett lábú ülésbe:

1. Végezzünk néhány szemgyakorlatot , mivel gyerekekkel gyakorolunk, rövidebb ideig és kevesebb szemtornát csináljunk. A szem mozgatását kommentáljuk a gyerekek nyelvén, például "nézzünk csak a szemünkkel az égre, most pedig le a földre", nézzük meg hol van a szemmozgásunk határa, mit látunk még anélkül, hogy a fejünket elforgatnánk, vagy szemkörzésnél használjuk az óriási óra hasonlatot (mintha egy hatalmas órának a számlapját néznénk, tekintetünkkel sétáljunk végig a számokon, fent kezdjük a déli tizenkettőnél).

Végezhetünk játékos távolbanézést, ami szintén javítja a látást: tegyük a hüvelykujjunkat olyan közel a szemünkhöz ahol még éles a kép, tartsuk itt a tekintetünket egy kicsit majd nézzünk egy lehetőleg nagyon távoli pontra (nyilván zárt térben ez nehezebb, esetleg kinézhetünk az ablakon), ott is tartsuk ki a tekintetünket egy kevés ideig.

eye.gif

Szintén szemtorna, és egy kis testérzékelő játék lehet a szemeink váltott letakarása. Beszéljük meg a tapasztalatainkat.

Ne felejtsük el a lazítást sem (kezeinket alaposan összedörzsöljük, felmelegítjük, majd letakarjuk mindkét szemünket a tenyerünkkel).

2. Végezzünk néhány nyakgyakorlatot , természetesen ebből is kevesebbet, és játékosan, például mintha a fejünkkel "bim-bamoznánk", döntsük előre-hátra, oldalra. A forgatásnál nézzük meg ezt, vagy azt (adja a környezet, hogy mit), de csak a fejünkkel forogjunk, mint egy robot.

 

3. Ne feledjük a lábak lazítását, a gyerekek nem tudnak sokáig egy helyben ülni, gyakran lazítsuk ki a lábakat nyújtott ülésben az alábbi gyakorlatokkal:

- lábujjakat terpesztjük és összeszorítjuk, mintha markolni akarnánk, felváltva végezzük el néhányszor

- lábfejek le-, és visszafeszítése (pipálása), felváltva végezzük el néhányszor

- lábfejkörzés mindkét irányba néhányszor

- tejles hosszukban a lábak feszítése és lazítása, majd  kirázása

(itt találunk még további bemelegítő gyakorlatokat)

 

Bemelegítő gyakorlatok közé soroljuk a gyerekjógából kihagyhatatlan OROSZLÁNPÓZT:

Térdelőülés, kezeinkkel a térdünkön támaszkodunk. Szemünket behunyjuk, mély levegőt veszünk, majd a levegő kifújásával egy időben:

- a szemünkkel felfelé nézünk,

- a nyelvünket kinyújtjuk amennyire csak tudjuk, és a kilégzéssel ÁÁÁÁÁ hangot kiáltunk,

- kicsit előredölünk a felső testünkkel, a kézujjainkat pedig szétnyitjuk, mintha egy óriási oroszlán mancsai lennének.

Ha elfogyott a levegőnk, térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe, egy kicsit pihenjünk, majd ismételjük meg néhányszor a gyakorlatot.

lion.png

A gyakorlatok attól lesznek játékosak, hogy belevetítünk helyzeteket, történeteket, szereplőket a mozgásba, vagy a mozgatásba, legyünk kreatívak, játszva jógázzunk együtt.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr827213469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása