Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2019.12.29. 14:52 Anitja

Jóga elmélet 8. rész

Anitja ✿ műhelye

Balatonrendesen minden hónap utolsó szombatján Anitja ✿ műhelye - ennek az előadásnak az anyagát olvashatjátok most itt, melynek a címe:

A kirtan

 

 Sivananda jógaórán szanszkritul éneklünk mantrákat, ezeket a jógaoktatói képzésen tanuljuk meg, a kirtan ezért külön tananyag. Eredetileg a Bhakti jógához (a jóga négy főága közül ez egyik) tartozó gyakorlat. A lényege az átszellemülés éneklés által, vagy ahogy Swami Sivananda mondja a Bhakti jóga című könyvében:

„Az ember egyesülhet Istennel kizárólag a kirtan gyakorlásával.

A kirtan Isten neveinek éneklése odaadással (bhava), szeretettel (prem) és hittel (sharaddha).

A sankirtan során az emberek összegyűlnek, és egy nyilvános helyen közösen éneklik Isten neveit olyan hangszerek kíséretével, mint pl. a harmónium, cintányérok, dobok stb.

800px-mha_sankeertan.jpg

Kép forrása: Wikipédia

Az effajta éneklés jótékony hatást gyakorol mind a fizikai, mind a finomtestre. Kitűnő módszer az idegek megnyugtatására és az érzelmek pozitív irányba történő terelésére.

Kirtan alatt különleges spirituális erő árad az ember szívéből, ez megtisztítja az elmét és a szívet. A kirtan erőt ad, hogy szembenézzünk a nehézségekkel az élet csatamezején, az elmét friss energiával tölti meg.

A jelen Kali-Yuga-ban (Vaskor) a kirtan a legjobb jógaút, ez az odaadás előírt módszere. Amikor az elme Isten neveinek éneklésével és dicsőítésével van elfoglalva, akkor megszűnik benne minden aggodalom és feszültség. A tanítvány érzi Isten jelenlétét, s egója elvékonyodik. Szíve megnyílik és megtisztul."

 Beszélgettünk a Bhakti jógáról, a Krisna-tudatú Hívőkről és a Maha Mantráról (Hare Krishna...), majd együtt elénekeltük a Sivananda Jógaközpont napi mantráját: a Jaya Ganesha-t.

Ezt követően közösen főztünk egy fűszeres gyömbéres zöldteát, és Sivanada tallérral elfogyasztottuk, miközben egy jót beszélgettünk.

Om Namah Sivaya ✿

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr8415369408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása