Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2019.02.22. 13:23 Anitja

LÉGZŐGYAKORLATOK

Az állandó oldalak között megtalálod a Lélegzés címszó alatt azokat az alap légzőgyakorlatokat amelyeket Sivananda jógaórán gyakorolni szoktunk.

Mivel a lélegzés fontosságát nem győzöm hangsúlyozni összegyűjtöttem még néhány légzőgyakorlatot, hogy tovább bővíthessétek a Pránajama - vagyis a légzés szabályozás gyakorlatait.

KÖZÉPLÉGZÉS

A hasi légzést az előzőkben említett Lélegzés állandó oldalon találod, ezt továbbfejlesztve gyakoroljuk a Középlégzést. Ülő pozícióban helyezkedjünk el, tegyük a kezeinket a mellkasunkra, orron keresztül lélegezzünk be a mellkast kiemelve, majd "F" hang kiejtése közben a szánkon keresztül lélegezzünk ki. Hosszan elnyújtva lélegezzünk, a ki- és a belégzés is addig tartson amíg nem érzünk légszomjat, a tenyerünkkel pedig ellenőrizzük a mellkas emelkedését és lesüllyedését.

p1030891.JPG

FELSŐ LÉGZÉS

Folytatva a levegő áramlásának a szabályozását a tüdőnkben tovább megyünk a kulcscsonti terület felé. A gyakorlatot, állva, vagy ülve végezhetjük. Tegyük a kezeinket a vállunkra, minden levegőt kilélegzünk "S" hang kiejtésével miközben a könyököket lefelé nyomjuk, fejünket előrehajtjuk, majd az orrunkon keresztül belélegzünk lassan emelve belégzés közben a könyököket egész magasra, és a fejet is hátrahajtjuk. Ezzel a tüdő felső részét szabadítjuk fel, illetve préseljük. Határozottan, és erőteljesen lélegezzünk ki, míg elnyújtva, lassan lélegezzünk be, a ki- és a belégzés is addig tartson amíg nem érzünk légszomjat.

p1030892.JPG

 

UJJAYI (uddzsáji) LÉGZÉS (Ritmikus jógalégzés)

Fekve, ülve, de akár állva is végezhetjük ezt a légzőgyakorlatot. 

Teljes kilégzés után hasi légzéssel belélegzünk lassan, nagyjából 8mp alatt, a hasfal kidomborodik. Amikor már nem tágul tovább a has, zárjuk a légutakat és a levegőt a has enyhe behúzásával felemeljük a tüdő alsó részéből a középső részébe. Felemeljük a vállunkat és előrenyomjuk a könyökünket, így: 

p1030893.JPG

A légzésvisszatartás körülbelül 8mp-et tartson, végül szájon át sziszegő hang kíséretében 16mp alatt fújjuk ki a levegőt. Ilyenkor a vállakat leengedjük, és kipréseljük az összes levegőt a tüdőnkből. Kilégzést követően tartsunk 4mp szünetet. 

Néhány felfrissítő teljes jógalégzést követően ismételjük meg a gyakorlatot még kétszer, illetve rendszeres gyakorlás esetén emelhetjük a számot többre is.

UDDIYANA (uddijána) BANDHA GYAKORLAT (Hasbeszívás)

Ezt a légzőgyakorlatot állva végezzük, a combunkra támaszkodva enyhén behajlított térdekkel, kis terpeszben, előredöntött felsőtesttel.

p1030890.JPG

Néhány hasi légzést követően fújjunk ki minden levegőt, lélegezzünk ki erősen miközben a combunkra támaszkodunk a fent említett módon. Légzésszünet közben húzzuk be a hasunkat, majd azonnal engedjük is ki ellazítva a hasfalat. Fontos, hogy ne legyen levegő a tüdőnkben, és ne lélegezzünk! Légzésszünet alatt ismételjük meg néhányszor a has-ki és beszívását, majd felegyenesedve lélegezzünk be jó mélyen. Ez a gyakorlat elsőre légszomjat, és nehézséget okozhat, rendszeres gyakorlásával azonban nagyon jótékony hatást érhetünk el a belső szerveinkre. Figyelem! Mindig üres gyomorral végezzük ezt a gyakorlatot!

Om Namah Sivaya! ✿

 

Forrás, és képek: Bulla András - Jógaiskola 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr614617396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása