Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2019.08.31. 18:26 Anitja

Jóga elmélet 4. rész

Anitja ✿ műhelye

 Balatonrendesen minden hónap utolsó szombatján Anitja ✿ műhelye - ennek az előadásnak az anyagát olvashatjátok most itt, melynek a címe:

Harmóniában a természettel

 

Természetgyógyász tanulmányaim alatt ismerkedtem meg egy számomra áttörő fogalommal, a holisztikus látásmóddal. Ugyanis a természetgyógyászatban alap, hogy a "beteget" vagy inkább az egyént holisztikusan kell szemlélni.

Ez annyit jelent röviden, hogy az embert átfogóan tekintjük: az életmódját, a családi állapotát, az életkörülményeit, a szokásait, és nem csak a betegségét, és a tüneteit.

Ezt a szót akkor elmentettem a szívembe, és azóta is mindent igyekszem így megközelíteni. Tehát nemcsak egyén szintjén, hanem globálisan.

Ha így nézünk rá a természetre, és belátjuk, hogy annak részei vagyunk, akkor megvilágosodik számunkra, hogy mennyire eltávolodtunk a természettől, mind a saját belső természetünkre gondolok, mind a külső természeti elemekre.

Általában négy fizikai elemet említenek: víz, tűz, föld, levegő - ha megvizsgáljuk ezeket az elemeket, rájöhetünk, hogy ezek mind bennünk is megtalálhatóak, és igazából mi magunk is elemek vagyunk.

Azonban léteznek metafizikai elemek: az idő, a fény és az élet, amelyek a fizikai valóság előtt is léteznek, végtelenek, és az ember valódi természete a Krisztus tanítása szerint.

A mai ember leginkább a fizikai valóságot éli meg, ráadásul azt is virtuálisan. Nincs tudomásunk egy sor tényről, csak arról, amit olvasunk, hallunk, látunk. Az érzékszerveinkre hagyatkozunk, a fizikai testünk által akarjuk megélni a valóságot.

A valódi harmónia, a béke, ott kezdődik ha az ember harmóniában van önmagával, a saját emberi természetével.

Hogyan is tudjuk ezt elérni? Számtalan módszer létezik, és igazából mindenki megtalálhatja az önmaga módszerét, én csak néhányat említek, kezdve a legegyszerűbekkel, amelyekkel a fizikai testünket stimuláljuk, és így segíthet önmagunkhoz téríteni:

Hideg vizes zuhany - csaphideg vízzel zuhanyozás

Harmatos fűben járás - reggel mezítláb sétálni a fűben rögtön felkelés után

Tratak - gyertyafény nézése

De ebben segítenek a Jóga és a Meditáció is.

A jógában kiemelt fontosságú a légzőgyakorlat, az elsődleges kapcsolatunk a környezetünkkel (levegő nélkül csupán néhány percig bírjuk!). Tehát törekedjünk a lehető legtisztább levegőre - itt megemlítettem a tűzgyújtás, és a füstölés problémáját, ami a levegőt elszennyezi.

A második legfontosabb kapcsolatunk a környezettel az emésztésen keresztül (víz nélkül néhány napig, és élelem nélkül néhány hétig bírjuk) történik. Tehát törekedjünk a lehető legtisztább étel és ital elfogyasztására - itt megemlítettem, hogy a testünket és az elménket is képesek vagyunk stimulálni az étellel, és itallal, ezért óvatosnak kell lennünk.

De ahogy említettem, akár az egész Föld bolygót lakóival együtt szemlélhetjük holisztikusan, akkor viszont nem csak a belső természetünk megóvása, és visszaszerzése kell, hogy a célunk legyen, hanem ugyanígy a külső, vagyis a környezetünk megóvása is - itt mint háziasszony beszéltem vegyszermentes tisztítási lehetőségekről, és egy kímélő háztartás vezetéséről (például: ecet, illóolaj, mosószóda használata, eldobható anyagok kiváltása mosható és újrahasználható anyagokkal  (például mosogatószivacs helyett saját varrt használt textilből mosogatórongy készítése, vagy rongyzsebkendő készítése maradék ágyneműből)).

De térjünk vissza belső természetünk visszaszerzéséhez, amelyet egy nagyon egyszerű gyakorlattal, a relaxációval is megtehetünk. Itt tartottam egy relaxációt, melyből mindenki mosolyogva ült fel :)

Om Namah Sivaya ✿

blogra2.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr4115032340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása