Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2019.05.28. 13:20 Anitja

Jóga elmélet 1. rész


A jóga szó a szanszkrit judzs szótőből ered, amely a következőket jelenti: egyesít, összeköt, összekapcsol. Az egyén-univerzum, a test-lélek, vagy a mester-tanítvány kapcsolatára gondolhatunk itt, de valódi mélységében összekapcsol önmagunkkal, vagyis betekintést nyerhetünk abba az eredeti természetünkbe amit elveszítettünk. Jógázás közben cél a meghitt állapot elérése, semmiképp nem egy extrovertált, kifelé forduló, magamutogató helyzet.

A jóga összetett, és nevezhetjük gyűjtőfogalomnak amely mind a mozgást, a lélegzést, a szellemi és lelki részeket is összekapcsolja, ezáltal egy életmódot formál.

Jógaórán elsősorban megtanulunk lélegezni, relaxálni, befelé figyelni, koncentrálni, összpontosítani, fejlesztjük a  testérzetet.

Kezdeném a Jóga elmélet sorozatomat a Lélegzéssel: 

Miért kell megtanulnunk lélegezni? De hiszen mindenki tud lélegezni..., vagy mégsem?

Legalábbis helyesen nem. A lélegzés az életünkben egy ösztönös folyamat, tesszük, tudatosság nélkül. Vegetatív működés, mely az akaratunktól függetlenül is létrejön. A ki- és belégzés egy feltétlen reflex, melyet különböző biológiai tények (vér oxigén és széndioxid szintje, tüdő telítettsége) vált ki.

A légzésünket képesek vagyunk akaratlagosan is irányítani:

- képesek vagyunk mélyen belélegezni

- képesek vagyunk visszatartani a levegőt

- képesek vagyunk hosszan kilélegezni

- és képesek vagyunk légzésszünetet, vagy kint tartani a levegőt.

A valódi légzésszabályozás a kilégzésünk szabályozása, nem a belégzésünké.

Ugyanis minél több levegőt fújunk ki, annál többet tudunk utána belélegezni, a szervezetünk pedig képes megújulni, feltöltődni, helyesen működni megfelelő oxigénbevitel esetén. Az energiaáramlás helyreállítása légzőgyakorlattal lehetséges.

A tüdő szellőztetése tehát a kilégzésen alapszik, ezért érdemes gyakorolni a Kapalabháti légzőgyakorlatot /itt találod/ ahol a hangsúly a kilégzésen van.

p1030995_2.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr9212935399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása