Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2019.03.18. 20:36 Anitja

Anuloma Viloma - a váltott orrlyukú légzés 1.

Anuloma Viloma, másnéven váltott orrlyukú légzésről már esett szó a Lélegzés írásomban, azonban külön bejegyzést érdemel ez a légzőgyakorlat, mely képes a nádi-kat (finom idegcsatornák, vagy energiacsatornák) megtisztítani.

De mielőtt rátérnék a légzőgyakorlatra szükséges egy kis elmélet a fontosságának a megértéséhez.

Ahhoz, hogy értsük mit is tisztít a gyakorlat, tisztáznunk kell mi is az a nádi?

A légzőgyakorlatot másnéven légzésszabályozásnak is szoktuk nevezni, ezt a megnevezést pedig azért kaphatja meg, mert ténylegesen szabályozzuk a légzésünket ilyenkor. Indiában ezt úgy hívják: Pránajáma vagyis a pránának a szabályozása. A prána életerő, energia, amely mindenhol megtalálható. Prána van mindenben ami él. Az ember a pránát étellel, folyadékkal és levegővel veheti magához. Mi most az utóbbi formában magunkhoz vett pránáról beszélünk.

Swami Vishnudevananda így ír róla a Teljes illusztrált jóga könyvében:

 "A pránát kozmikus energiának is nevezik. A prána dolgozik a gravitációban, az elektromosságban, a testműködésben, az idegpályákon és a gondolati erőben. A gondolattól kezdve tehát egészen a legalacsonyabb szintű fizikai erőig minden csak a prána különféle megnyilvánulása. ... a legkönnyebben a fizikai lélegzet által lehet megszabályozni. ... a legfinomabb és legmagasabb szintű megnyilvánulása az emberben a gondolat ... A prána legdurvább anyagi megnyilvánulása az emberi testben a tüdők mozgása."

 

Tehát a cél a prána vagyis az éltető energia áramlásának a szabályozása, ezzel a szabályozással pedig elérhetjük a testben az energiaháztartás helyreállítását.

Azt biztosan kimondhatjuk, hogy a légzés összefügg az elménk működésével, a kettő szoros kapcsolatban áll, bizonyítja ezt az, hogy amikor koncentrálunk valamire lelassul a légzésünk, viszont amikor valamilyen fokozott hangulat (akár öröm, vagy bánat, esetleg harag) hat az elménkre, a légzésünk is fokozottá válik.

Fizikai kapcsolat is létezik a légzés és az idegrendszer között, a pránát amit belélegzünk ugyanis a testünk eltárolja az idegrendszerbe. Ezért van az, hogy friss levegőn való tartózkodást követően a hangulatunk is jobb, és az elménk is élesebb, mintha egész nap a bezárt lakásba vagyunk.

Most pedig elérkeztünk a nádikhoz, amit ez a légzőgyakorlat tisztít. A nádik finom idegcsatornák, melyeken keresztül a prána áramlik. 

Folytatás következik... 

 Om Namah Sivaya ✿

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr5414659473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása