Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2024.03.25. 17:42 Anitja

"Hogyan hat a jóga?" - Jóga Kisokos 4.

Elmondhatjuk, hogy a jógázás rendkívül jótékony hatású a testünkre. A főbb ászanák jótékony hatásairól ITT már írtam.

Az ászanák a  gerincre és az izmokra való jótékony hatása kiemelt, azonban alapvetően amikor jógázunk a belső elválasztású mirigyeket stimuláljuk, vagyis erőteljesen hat a szervezetünkre a gyakorlatok végzése.

Az ászanák mechanizmusa a akupresszúrához hasonlítható, ahol nyomáspontokat alakítunk ki, majd azokat elengedve a terület felszabadul, és felfrissül, úgymond "átmosódik". Ezért nagyon fontos az ászanákat követően lazítani, az ászanák közötti relaxáció.

A belső elválasztású mirigyek nagyjából megfelelnek a csakráknak, mert hasonló helyeken találhatóak, tulajdonképpen ezek olyan energiaközpontok, ahol hormonok szabadulnak fel.

Vagyis a rendszeres gyakorlás kihat az egész hormonháztartásunkra.

Az egyik fő szabályzó belső elválasztású mirigyünk a torok környékén helyezkedik el, a pajzsmirigy, vagy torokcsakra. Így a rendszeres gyertyaállás gyakorlásával és a minél hosszabb kitartásával a hormonháztartásunk karban tartható.

gyertya.jpg 

Vagy például az ülésből előrehajlással a hasnyálmirigyet, az inzulin termelést tudjuk stimulálni, a kobraállással pedig a női nemi mirigyeket.

Hamarosan tételesen összegyűjtöm, hogy a különböző ászanák mely hormonokra, vagyis belsőelválasztású mirigyekre hatnak.

Om Namah Sivaya ✿

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr4818363619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása