Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2020.12.13. 15:32 Anitja

A fejenállás

 

Anitja ✿ műhelye

A fejenállás, avagy az ászanák királya

 

A cím már önmagában beszédes :) de miért is hívják az ászanák királyának?

A neve szanszkritul: Sirsászana, vagyis sirsa annyit jelent "fej" az ászana pedig legutóbbi Antja műhelyében részletesen ki lett fejtve, hogy stabil póz, kitartás. Tehát a nevében nincs semmi félreérthető, fejen kell állnunk.

De visszatérve a király jelzőre: aki próbálta, vagy gyakorolja, tudja, hogy valóban a legerőteljesebb póz, és mind a testre, mind az elmére nagy hatással van.

A Sivananda jógaórán az első ászana a 12-ből amit gyakorolunk.

unnamed_1.jpg

Félfejenállás, vagy zsugortartás

unnamed.jpg

Alkartámaszos fejenállás

Mivel elég nehéz ászanának számít, fokozott előkészítést igényel: a karok, vállak és a hasizmok erősítése szükséges a kivitelezéséhez. Ezért gyakoroljuk előtte a lábemeléseket, mely segít, hogy a testünk súlyát erőfeszítés nélkül meg tudjuk tartani, és a Delfinpózt, mellyel a kar és a váll izmait erősítjük, illetve gyakoroljuk a testsúly érzetét a könyökökön.

dol.jpgdol2.jpg

Delfinpózban belégzéssel előre (felső kép), kilégzéssel hátra (alsó kép) hintázunk, a testsúly a könyökökön és a lábujjakon van.

p1050077.JPG

Alkartámaszos fejenállásban a testsúly eloszlása

p1050076.JPG

Hatása a mély nyakizmokra

 A többit a videóban találhatjátok - iratkozzatok fel a csatornára, hogy minden új felvételről értesüljetek!

 

Om Namah Sivaya ✿

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr4816334624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása