Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2019.11.30. 20:12 Anitja

Jóga elmélet 7. rész

Anitja ✿ műhelye

Balatonrendesen minden hónap utolsó szombatján Anitja ✿ műhelye - ennek az előadásnak az anyagát olvashatjátok most itt, melynek a címe:

A meditáció

 

Ahogy az alvást nem lehet tanítani, ugyanúgy a meditációt sem - vagyis "nagy fába vágtam a fejszét" ezzel az előadással. Abból is látszik, hogy nagyon személyes és mély terület, hogy itt a jógablogomon is még csak egyszer tettem említést róla, akkor is Swami Vishnu-devananda meditációs útmutatóját fordítottam le a Nemzetközi Sivananda Jógaközpont oldaláról. Az előadáson itt ki is osztottam annak rövidített változatát 12 pontba szedve és részletesen beszélgettünk róla.

58372950_2442605999123493_5389708499305365504_o.jpg

A meditáció megfeledkezés az idő múlásáról, így valójában minden olyan tevékenység meditatív, amelyet úgy végzünk, hogy megfeledkezünk a problémáinkról, az aggodalmainkról, és az időről. Mégis, ahogy a jógában mindent tudatosan teszünk a meditációt is tudatosan végezzük, az elme fölötti uralomra törekedve, úgy, hogy az elme mozgásterét a minimálisra csökkentjük, például figyeljük a légzésünket, vagy mantrát ismételünk.


Ha meditációról akarok beszélni, először is kezdeném a relaxáció fontosságával - Mert ahogy Dr. Weninger Antal is mondja:

"Általa juthatunk a legmélyebbre, mert a meditáció, a jóga csúcsa csakis jól megalapozott savászanából származik."

A relaxációval megtanulhatjuk a test tudatos ellazítását, a befelé figyelést, a koncentrációt.

Úgy is folytatja Weninger, hogy:


JÓGA= RELAXÁCIÓ+KONCENTRÁCIÓ+MEDITÁCIÓ


"A meditáció rendbehozza a szertelen, nyugtalan kedélyéletet, annak háborgásait, sokszor belső viharait, és átvilágítja sötét, csillagtalan éjszakáit. A jógában nem az akrobatákat és a fakírokat kell csodálni, hanem a meditációt., annak boldogító, erősítő és gyógyító hatalmát."

Swami Vishnu-devananda a koncentrációról eképpen ír: "Koncentráció közben az elmét szoros gyeplőre fogjuk, meditáció alatt a gyeplőt kiengedhetjük, mivel az elme immár saját magától is képes egyetlen gondolathullámon maradni."

Az ősi Védák szerint a koncentráció az, ha elménket 12 szívdobbanásig egy pontra tudjuk fókuszálni, meditáció pedig az, ha ezt 12x egymás után azaz kb. 2 és fél percig tartjuk.

 A meditáció szellemi gyakorlat. Valójában a jóga létrejötte a meditáció következménye, a sok ülés, és szellemi munka - papok (Brahminok) számára kidolgozott mozgások, ászanák - Tehát az elsődleges a meditáció volt!

Wikipédia: A meditáció legalább az ókor óta a vallási hagyományok szellemi gyakorlatának része, nem csak a Hinduizmusban, vagy a Buddhizmusban! A történelem folyamán a világ összes vallásának hívei gyakorolták a meditációt.

A meditáció tudatállapot -

Itt beszélgettünk arról milyen tudatállapotok léteznek:
- Ébrenlét
- Álom
- Mélyalvás
- Meditáció

 Majd beszéltem az általam ismert meditációs technikákról: mantra japa, mala japa /különleges mantrafüzért mutattam amelybe egy pici Buddhaszobor is látható/, likita japa (mantra írás) /ezt is szemléltettem/, végül a zen meditációról beszéltem és mutattam be a meditációs eszközét a csukpit.

Zárásul a meditáció hatásait szedtem össze egy csokorba, mint például:
- egészségesebbek leszünk, mert amikor a légzésünkre figyelünk, csökken a vérnyomásunk, lelassul a szívverésünk, nyugodtabbá válunk;
- élesedik az elménk, amely hatékonyabbá teszi a kommunikációnkat mind a munkahelyünkön, mind a társunk, a barátaink, a családunk körében;
- könnyebben tudunk koncentrálni, ezért kevésbé érezzük magunkat leterheltnek;
- tudatosítjuk az érzelmeinket, ezért ritkábban fordul elő, hogy túlreagáljuk a dolgokat;
- hamarabb megtaláljuk a megoldást életünk azon területein, ahol úgy érezzük, elakadtunk;
- közelebb kerülünk önmagunk, a körülöttünk lévő emberek, az életünk, az életfeladatunk megértéséhez.
(Wikipédia)

- egy 10-20 perces meditáció többórás alvást pótolhat, a meditáció csökkenti az alvásszükségletünket (Weninger)

- csökkenti az öregedéssel járó agysejtpusztulás ütemét, vagyis a meditáció megelőzi, vagy minimalizálja az időskori szenilitást (Sivananda Yoga Vedanta könyv)

Befejezésül pedig az előadás utolsó 10 percében OM mantrával meditáltunk.

Om Namah Sivaya ✿

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr1415297794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása