Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2023.12.17. 20:11 Anitja

Az integrál jóga

Ez a bejegyzésem folytatása az 1 évvel azelőtti, a Jógák sokasága című írásomnak.

Mint ott kifejtettem rengeteg jóga létezik manapság, maga a jóga szó is már mindenki számára ismerős, vagy legalábbis hallott róla. 

... és mégis ez a szép az egészben, az integrál jóga ugyanis a jógák összevonását jelenti, minden jógaforma szintézisét. Tehát van kiút, van megoldás a jógák sokaságára.

Maga a kifejezés elég újkeletű, mégis már Swami Sivananda tanította, hogy a legjobb ha több jógairányzattal foglalkozunk egyszerre. Azt állította, hogy a Karma jóga (cselekvés), a Bhakti jóga (imádság), a Dhyana jóga (tudás) és a Raja jóga (szabályozás) nem külön-külön ösvények, hanem összevonhatók, és az az igazi, ha mindegyiken járunk. Ehhez szokták még az integrál jógán belül a Japa jógát (mantra) a Krija jógát (tisztulás) és a Tantra vagy Kundalini jógát (szellem) is említeni. És valóban, ha csak külön-külön nézem ezeket az ösvényeket, fanatikussá, aszkétává formálhatják az embert, azonban ezeket egyesítve egy csodálatos emberfeletti lénnyé.

A szintén orvos jógi Dr. Weninger Antal pedig már a fogalmat is ismerve kifejezetten említi több könyvében, és lehetséges továbblépésként, a jóga reformációjának tartja.

Így ír róla:

 

" Az integrál-jóga több - rendszerint négy - klasszikus jógaforma ötvözete, szintézise. így például létezik hatha-, rádzsa-, tant-ra- és dnyána-jógák egybefonása. Vagy: bhakti-, karma- és pur-na-jógáké. Ezeket belső rokonság kötötte egybe."

"Az integrál-jóga egyenlő értékűnek tartja a szeretetet a cselekvéssel, a bölcsességgel és egyenlő arányban műveli azokat. Elválaszthatatlanok egymástól. A szeretethez hozzátartozik a bölcsesség. "

"Aki elmélyül az integrál-jógában, hamar átlát a látszólag sok jógaszerűség színkülönbségein és egységükbe talál. Teljesen mindegy, hogy valaki melyik iskolához tartozik, ha a mélyre néz és jól lát. Sokoldalúsága miatt előnnyel bír az integrál-jóga." Dr.Weninger Antal: Az idő partján

20210101_083912.jpgDr. Weninger Antal

Om Namah Sivaya ✿

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr2018231325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása