Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2019.08.16. 18:37 Anitja

Jóga elmélet 3. rész

Jóga  vs. Torna

Szeretném ha megértenétek a különbséget a Jóga és a Torna között, ezért próbálom kifejteni alaposabban az elmélet sorozatom harmadik részében:

Erről már régebben ITT is írtam.

Most mégis valami határozottabb különbségre szeretnék rámutatni:

Alapvetően tornázás után elfáradunk, kimerülünk, míg a jógától feltöltődünk, energetikusabbak, de mentálisan és lelkileg nyugodtabbak leszünk.

Weninger Antalt idézem ismét -

"A jóga felüdít, erősít és gyógyít, teljesen magunkhoz térít! Ez az igazi megtérés. Ilyesmire a legnagyszerűbb tornagyakorlat vagy testedzés is képtelen! Miért? Mert csak anyagi, izomkirakat, a hús ereje, az agyonhajszolt vér munkája."

 A tornagyakorlatok zömmel mozgásos gyakorlatokat tartalmaznak, az ismétlő mozgásokkal erősítik az izomzatot.

A jógában a gyakorlatokat kitartjuk, nyomáspontokat hozunk létre, melyeket mikor elengedünk felfrissülnek, átmosódnak, energiával töltődnek fel.

Az izmokat tudatosan megfeszítjük, és tudatosan ellazítjuk. A gyakorlatokat általában csukott szemmel, elmélyülve, koncentráltan, befelé figyelve végezzük.

Az ászanák között relaxációt tartunk, hagyunk időt a testünknek feltöltődni, kipihenjük magunkat. Az óra végi relaxációval pedig annyira ellazulunk, hogy a jógaóra után energikusak vagyunk, nyugodtak, és teljesen felfrissültek.

A tornaóra után fáradtak, energiavesztettek vagyunk.

Jó esetben a tornagyakorlatokat vezető segít a légzés beosztásában, ezzel szemben a jógaórán középpontban van a légzés, a gyakorlatokat a légzéssel egybekötve végezzük, így energiánkat képesek vagyunk beosztani, és az erőnket akár meg tudjuk növelni.

Az ászanákkal egész különleges helyzeteket alakítunk ki, és így olyan izmokat is megmozgatunk, melyeket egyébként nem, vagy csak ritkán.

A légzőgyakorlatokkal képesek vagyunk a tüdőnk kapacitását növelni, a légutakat tisztítani, ezáltal az egész testünk fokozott oxigénellátását biztosíthatjuk mindenféle megerőltető mozgás nélkül.

p1040384.JPG

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr6615003456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása