1. Mit?
A jógában minden a meditációért (elme lecsendesítése) történik -> meditáció eszköze az elme -> az elme a táplálék legfinomabb struktúrájú részéből épül fel -> a jóga a táplálékokat aszerint csoportosítja, hogy milyen hatást gyakorolnak az elmére.
A táplálékok csoportosítása az elmére kifejtett hatásuk szerint:
Szattvikus ételek egy jógi számára a legkedvezőbbek, mert az elmét tisztává, nyugodttá teszik, így az alkalmassá válik a meditációra (friss gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, tej, tejtermékek, olajos magvak, méz stb.)
Radzsaszikus ételek kerülendők, mert az elmét nyughatatlanná teszik, felébresztik az emberben a szenvedélyeket, így nehezítik a meditációt (hal, tojás, kávé, tea, üdítők, édességek, csípős, forró, jéghideg, fűszerezett ételek stb.)
Tamaszikus ételek teljesen kerülendők a jógi számára, mert az elmében sötét, negatív gondolatokat gerjesztenek, a fizikai testet lustává, tehetetlenné teszik (hús, alkohol, kábítószerek, cigaretta, állott, romlott, újra melegített ételek, túl érett gyümölcsök, gomba, hagyma stb.)
2. Mennyit?
Swami Sivananda: a gyomor 50%-át szabad megtölteni étellel, 25%-át vízzel, s a fennmaradó 25%-ot üresen kell hagyni az emésztés során keletkező gázoknak.
A túl sok evés tamaszikus jellegű!
Nyers vegán ebéd - fermentált, aszalt ételek, és nyers fűszeres zöldség leves
3. Mikor?
- amikor valódi éhségérzet jelentkezik, és nem amikor megkívánjuk az ételt
- napi kétszeri táplálkozás elég
- jógázás előtt másfél-két órával már nem
- este 6 óra után lehetőség szerint nem (a táplálék átlagosan négy órát tartózkodik a gyomorban, s ha ennél később eszik az ember, akkor az emésztés az alvást zavarja)
- csak jó kedélyállapotban
4. Hogyan?
- koncentrált elmével, átéléssel - egy jógi minden tevékenységét így végzi (helytelen evés közben: beszélgetni, TV-t nézni, videózni, újságot olvasni, azaz az evésen kívül mással foglalkozni)
- csak kiegyensúlyozott, békés lelkiállapottal - a negatív érzelmek blokkolják az emésztést, az étel energia - a negatív érzelmeket tovább erősíti
- az ételt alaposan megrágva - az emésztés már a szájban elkezdődik
A BÖJT
1. Mi a böjt?
Legfontosabb tudnivaló: a böjt nem egyenlő az éhezéssel!
Éhezés: külső okok kényszerítik az emberre -> szenvedést okoz
Böjt: az ember tudatosan vállalja tisztulása, gyógyulása stb. érdekében -> minden perce élvezhető
2. Miért böjtöljünk? - A böjt jótékony hatásai
- tisztítja a fizikai testet - megszabadítja a mérgektől, könnyűvé, rugalmassá teszi
- segít megelőzni, bizonyos esetekben pedig gyógyítani is egyes betegségeket
- tisztítja az elmét - megszabadítja a sötét, negatív gondolatoktól
- nyugtatja az elmét - elősegíti a meditációt
3. Mennyi ideig böjtöljünk?
- fokozatosság elve: aki soha nem böjtölt, kezdje egy étkezés kihagyásával, utána egy nappal, s ha ez már könnyedén megy, akkor növelhető az időtartam
- 1-2-3 napot lehet felügyelet nélkül, biztonságosan böjtölni, ennél hosszabb időt lehetőleg felügyelet mellett
- 40 nap a leghosszabb idő, ezután a szervezet már önmagát károsítja
4. Milyen gyakorisággal böjtöljünk?
Egynapos böjtöt ajánlott hetente egyszer, de havonta legalább kétszer tartani, negyedévente ajánlott egy 3-7 napos böjt megtartása.
5. A böjt megtörése
- Fokozatosan!
- minél hosszabb a böjt, annál óvatosabban szabad megtörni
- a böjt megtörését követően, a böjt időtartamának 1/4 részéig csak friss gyümölcsöt, gyümölcslevet, esetleg párolt zöldséget szabad fogyasztani (pl. egy 36 órás böjt esetén a megtöréstől számított 9 órán keresztül)
- Aki nem tartja be a böjt megtörésének szabályait, több kárt okoz a szervezetének, mint amennyi haszonnal járt volna a böjt!
Om Namah Sivaya ✿