Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2021.01.17. 12:36 Anitja

Jóga táplálkozás alapvető kérdései

Részlet a Sivananda Jógaközpont jógaoktatói tankönyvéből kiegészítés céljára a Sivananda alapgyakorlatok 5. alkalom elméletéhez:

1. Mit?

A jógában minden a meditációért (elme lecsendesítése) történik -> meditáció eszköze az elme -> az elme a táplálék legfinomabb struktúrájú részéből épül fel -> a jóga a táplálékokat aszerint csoportosítja, hogy milyen hatást gyakorolnak az elmére.

A táplálékok csoportosítása az elmére kifejtett hatásuk szerint:

  Szattvikus ételek egy jógi számára a legkedvezőbbek, mert az elmét tisztává, nyugodttá teszik, így az alkalmassá válik a meditációra (friss gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, tej, tejtermékek, olajos magvak, méz stb.)

  Radzsaszikus ételek kerülendők, mert az elmét nyughatatlanná teszik, felébresztik az emberben a szenvedélyeket, így nehezítik a meditációt (hal, tojás, kávé, tea, üdítők, édességek, csípős, forró, jéghideg, fűszerezett ételek stb.)

  Tamaszikus ételek teljesen kerülendők a jógi számára, mert az elmében sötét, negatív gondolatokat gerjesztenek, a fizikai testet lustává, tehetetlenné teszik (hús, alkohol, kábítószerek, cigaretta, állott, romlott, újra melegített ételek, túl érett gyümölcsök, gomba, hagyma stb.)

2. Mennyit?

Swami Sivananda: a gyomor 50%-át szabad megtölteni étellel, 25%-át vízzel, s a fennmaradó 25%-ot üresen kell hagyni az emésztés során keletkező gázoknak.

A túl sok evés tamaszikus jellegű!

  p1040827.JPGNyers vegán ebéd - fermentált, aszalt ételek, és nyers fűszeres zöldség leves

3. Mikor?

- amikor valódi éhségérzet jelentkezik, és nem amikor megkívánjuk az ételt

- napi kétszeri táplálkozás elég

- jógázás előtt másfél-két órával már nem

- este 6 óra után lehetőség szerint nem (a táplálék átlagosan négy órát tartózkodik a gyomorban, s ha ennél később eszik az ember, akkor az emésztés az alvást zavarja)

- csak jó kedélyállapotban

4. Hogyan?

- koncentrált elmével, átéléssel - egy jógi minden tevékenységét így végzi (helytelen evés közben: beszélgetni, TV-t nézni, videózni, újságot olvasni, azaz az evésen kívül mással foglalkozni)

- csak kiegyensúlyozott, békés lelkiállapottal - a negatív érzelmek blokkolják az emésztést, az étel energia - a negatív érzelmeket tovább erősíti

- az ételt alaposan megrágva - az emésztés már a szájban elkezdődik

 

A BÖJT

 

1. Mi a böjt?

Legfontosabb tudnivaló: a böjt nem egyenlő az éhezéssel!

Éhezés: külső okok kényszerítik az emberre -> szenvedést okoz

Böjt: az ember tudatosan vállalja tisztulása, gyógyulása stb. érdekében -> minden perce élvezhető

2. Miért böjtöljünk? - A böjt jótékony hatásai

- tisztítja a fizikai testet - megszabadítja a mérgektől, könnyűvé, rugalmassá teszi

- segít megelőzni, bizonyos esetekben pedig gyógyítani is egyes betegségeket

- tisztítja az elmét - megszabadítja a sötét, negatív gondolatoktól

- nyugtatja az elmét - elősegíti a meditációt

3. Mennyi ideig böjtöljünk?

- fokozatosság elve: aki soha nem böjtölt, kezdje egy étkezés kihagyásával, utána egy nappal, s ha ez már könnyedén megy, akkor növelhető az időtartam

- 1-2-3 napot lehet felügyelet nélkül, biztonságosan böjtölni, ennél hosszabb időt lehetőleg felügyelet mellett

- 40 nap a leghosszabb idő, ezután a szervezet már önmagát károsítja

4. Milyen gyakorisággal böjtöljünk?

Egynapos böjtöt ajánlott hetente egyszer, de havonta legalább kétszer tartani, negyedévente ajánlott egy 3-7 napos böjt megtartása.

5. A böjt megtörése

- Fokozatosan!

- minél hosszabb a böjt, annál óvatosabban szabad megtörni

- a böjt megtörését követően, a böjt időtartamának 1/4 részéig csak friss gyümölcsöt, gyümölcslevet, esetleg párolt zöldséget szabad fogyasztani (pl. egy 36 órás böjt esetén a megtöréstől számított 9 órán keresztül) 

- Aki nem tartja be a böjt megtörésének szabályait, több kárt okoz a szervezetének, mint amennyi haszonnal járt volna a böjt!

 

Om Namah Sivaya ✿ 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr5216388622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása