Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2015.03.10. 15:59 Anitja

Gyermekjóga nem csak Gyermekeknek 3. rész

LÉGZŐGYAKORLATOK GYEREKEKKEL

Talán az elkövetkezendő generációknak a legfontosabb, hogy meg tudják majd nyugtatni magukat. Minden felgyorsult, az információáradat folyamatosan nő, és a terhelés az agyunkra sokkal nagyobb, mint akár néhány évtizede.

Ráadásul a légzőgyakorlatok nemcsak megnyugtatni tudnak, de fejlesztik a tüdőnk kapacitását, erősítik a légzőrendszert, így légzőrendszerünk egészségét és a keringésünket is karban tartják.

Itt találhatóak a légzőgyakorlatok kidolgozva, és utasításokkal ellátva.

Akkor nézzük át őket, hogyan is tudjuk Gyerekekkel gyakorolni ezeket a légzéseket:

HASI légzés:

- használhatunk plüss állatot, azzal ellenőrizhetjük a hasi légzést, a követező módon: a hátunkon fekszünk, a plüss állatkát a hasunkra tesszük, figyeljük meg hogyan mozog. Akkor jó a hasi légzés ha belégzésnél emelkedik, kilégzésnél pedig lesüllyed.

- vagy tehetünk hajót, kacsát a hasunkra, és a hasi légzéssel ringathajtuk, mintha a hullámokon úszna.

- vagy egyszerűen tegyük csak a kezünket a hasunkra, és úgy ellenőrizzük a helyes hasi légzést.

Figyeljünk arra, hogy hasi légzésnél kizárólag az orron keresztül lélegezzünk. Szoktassuk már most hozzá a Gyermeket az orrlégzéshez, esetleg megemlíthetjük milyen fontos az orron keresztüli légzés, meséljük el az orrüreg  hármas szerepét - 1. levegő felmelegítése 2. levegő szűrése, tisztítása 3. a levegő nedvesítése. Elmagyarázhatjuk, hogy a szánkban nincs ilyen jó kis szűrőrendszer, ezért történik meg sokszor az, hogy begyulladnak a mandulák, vagy megfájdul a torkunk télen ha szájon keresztül lélegzünk a hidegben.

breath.png

TELJES jógalégzés:

- a lényege, hogy egy nagyon mélyet lélegzünk be, és a kilégzés is hosszan elnyújtott, úgy, mint amikor sóhajtunk. Itt is imaginálhatunk egy képet, például, hogy buborékot fújunk, vagy egy gyertyát, esetleg pitypangot. Lélegezzünk be mindig az orrunkon keresztül, olyankor elképzelhetünk egy szép virágot ahogy mélyen beszippantjuk az illatát, kifelé pedig a szánkon keresztül hosszan fújjunk a fent említett imaginációkkal.

pity.jpg

 Nagyobbak megpróbálhatják a teljes jógalégzés komplex kivitelezését (vállak-mellkas-has, és has-mellkas-vállak ritmusban, ezt viszont kizárólag orron keresztül - részletesen lásd itt)

LÉGZÉSVISSZATARTÁS: ne hagyjuk ki a légzésgyakorlatokból a légzésvisszatartást, ami köztudottan nagyon jól fejleszti a tüdő kapacitását. A legalkalmasabb erre a víz alá merülés eljátszása, vegyünk egy mély levegőt és először számoljuk 3-ig, majd növeljük az időt 10-15 másodpercig a levegő bent tartására. Függ a gyermek korától, egészségi állapotától, és kondíciójától meddig tarthatja vissza a levegőt, tehát csak óvatosan a gyakorlattal, és vigyázzunk ne versengjenek a Gyerekek egymás között ("ki bírja tovább bent tartani a levegőt").

Relaxációs légzőtechnikát is alkalmazhatunk, amikor savászanában úgymond kiszínezzük a légzésünket: más legyen a belélegzett levegő színe, és más a kilélegzetté. Választhatunk kedvenc színünk alapján, de arra mindig ügyeljünk, hogy a kifújt levegő sötétebb legyen, jelképezve így az elhasznált levegő színét, és akár a bennünk rejlő feszültséget is. Itt is figyeljünk arra, hogy az orron keresztül lélegezzünk be, kilégzés akár történhet szájon át is.

color.png

Komolyabb légzőgyakorlatokat inkább nagyobb gyerekekkel végezzünk, persze érdekességből ki lehet próbálni a kisebbekkel is, például a 

BRAHMARI légzést: mélyen belélegzünk az orron keresztül, majd szájon keresztül lassan zümmögő hangot kiadva, a fogakat finoman összeérintve kilélegzünk. A füleket a zümmögés alatt fogjuk be, úgy még jobban figyelhetünk a lassú-hosszú kilégzésre.

vagy a VÁLTOTT ORRLYUKÚ légzést is kipróbálhatjuk a gyerekekkel, fejleszti a jobb és bal oldal tudatosítását.

Ilyenkor beszélgethetünk is a légzésről, megemlíthetjük, hogy ha nagyon koncentrálunk, vagy figyelünk valamire mennyire lelassul a légzésünk, esetleg néha vissza is tartjuk, vagy amikor izgatottak vagyunk mennyire gyors lesz a légzésünk. Csinálhatunk 10 guggolást, és úgy is megfigyelhetjük mennyire szaporán ver utána a szívünk, és milyen gyorsan lélegzünk hozzá. Ezeknek a légzésfolyamatoknak a megtapasztalása a későbbiekben is nagy segítség lehet.

 A légzés az egész jógafoglalkozás alatt kulcsfontosságú, tehát fordítsunk kellő időt és energiát rá.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr257255675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása