Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2022.11.14. 19:35 Anitja

Jógák sokasága

Éppen 11 éve fogalmaztam meg ITT a gondolataimat arról, hogy manapság a jóga milyen népszerű.

Az igazság az, hogy a helyzet rosszabbodott, és mégis valahol javult is. Kezdem a pozitívval: javult, mert elterjedt, sokan jógáznak, keresik az útjukat ("jobb mintha kocsmába járnának...") ugyanakkor - és akkor itt a negatív látásmód: felhígult a jóga, az embereknek van egy kialakult képük róla, elvárásuk, ehhez pedig igazodva számos jógairányzat született, aminek valójában már nagyon kevés köze van a jógához. 

A jóga meghatározására nem találtam még jobbat Dr. Weninger Antal sugallta gondolathoz, miszerint a jóga lélegzés, eggyé válás a lélegzéssel, legfelsőbb szinten a Teremtővel.

Nem sóhajtozás, nem nyújtózkodás, nem hókuszpókusz, nem csillivilli mandalás cucc, hablatyolás, és nem a másik véglet sem, a tornázás, az aerobik, az ugrabugra, az erősítés, az izmozás.

Az egész univerzum egyensúlyra törekszik, valójában mi is, a sejtjeinktől kezdve egészen a gondolati világunkig.

Tehát egyik véglet sem egyensúlyra törekvés, a lélegzés viszont igen.

Lélegzeni muszáj, és nagyon nem mindegy hogyan tesszük. Dr. Weninger Antal szerint pusztán légzőgyakorlatokkal gyógyítható a legtöbb betegség, ugyanis Ő azt vallja minden a pszichére vezethető vissza, és a légzőgyakorlatok segítségével a pszichét is módosíthatjuk.

Mint fent úgy lent - vagyis ahogy a Föld bolygó "betegeskedik", kibillent az egyensúlyából, így mi is - minden mindennel összefügg, minden mindenre hatással van, néha kevésbé, néha hatalmas erővel. Ez a látásmód, máris segíthet az egyensúlyra való törekvésre. 

Ha egy kicsit is megnyugszunk, és észrevesszük a valóságot.

p1040844kicsi.jpg

Om Namah Sivaya ✿

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr1316729822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása