Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2019.10.26. 20:34 Anitja

Jóga elmélet 6. rész

Anitja ✿ műhelye

 Balatonrendesen minden hónap utolsó szombatján Anitja ✿ műhelye - ennek az előadásnak az anyagát olvashatjátok itt, melynek a címe:

Tisztító gyakorlatok

 
A jóga célja alapvetően az elmeváltozások megszűntetése, ehhez nélkülözhetetlen a test uralása is, hiszen test és elme szoros kapcsolatban van egymással - nézzük csak meg a légzést.


A test tisztasága elősegíti az elme tisztaságát. Ha testünk méreganyagokkal terhelt, nemcsak megbetegedhetünk és a testünk funkciói hibásak lesznek, de elménk is zavaros lehet, és szintén leterhelt.


A jógik ezért a következő gyakorlatokat fejlesztették ki a fizikai test megtisztítására:


Nevük, a HAT KRIJA (SAT-KRIJA):


1. Szemek megtisztítása - TRATAK

A külvilág nagy részét a szemünkön keresztül érzékeljük, ezért karbantartása elengedhetetlen.

A Tratak kitartó nézés egy pontra pislogás nélkül. Itt már írtam róla. Előkészítő gyakorlatai a Dristik. Fokozza az anyagcserét a szemünkben, a pislogás nélküliség könnyezést idéz elő, ezáltal tisztítja a szemet, mindamellett fejleszti a koncentrációt


2. Orrjáratok megtisztítása - NETI

Az orrüreg funkciója hármas:

- a levegő tisztítása

- a levegő felmelegítése

- a levegő nedvesítése

Éppen ezért kiemelkedő fontosságú szervünk, és tisztítása elsődleges kell, hogy legyen. Itt bemutattam a Neti Pot-ot, vagy másnéven orrmosó kancsót.

p1040504.JPG 

3. Száj, nyelőcső, és gyomor megtisztítása - DAUTI

A Dautik olyan gyakorlatok amelyekhez hozzáértő ember felügyelete szükséges, így csak tájékoztatásképpen beszéltem róluk. Kitűnő hatású gyakorlat azok számára akiknek szervezete túl sok nyálkát termel (torokban) vagy emésztési zavarokkal kűzd. Viszont a száj tisztításához kapcsolható a nyelvtisztító, amelyet itt bemutattam.

p1040503.JPG


4. Hasi szervek megtisztítása - NAULI

Ez szintén olyan gyakorlat, amely hosszas előkészítést, és sok gyakorlást igényel, fényképeket mutattam róla a Swami Vishnu-devananda: Teljes illusztrált jógakönyvéből. Illetve megemlítettem, hogy a jógaórán rendszeresen gyakorolt Uddijána Bandha (hasbeszívás) ennek a tisztító gyakorlatnak az előkészítése.


5. Légzőrendszer megtisztítása - KAPALABHÁTI

A légzőgyakorlatoknál már írtam részletesebben erről a gyakorlatról. Ugyanezeket a kíválóságokat elmondtam, illetve megemlítettem, hogy bár ezt is a hat tisztító eljárás közé soroljuk, emellett ez a pránajáma (jóga légzőgyakorlatok) egyik fajtája, amelyet szintén minden jógaórán elvégzünk.


6. Vastagbél alsó szakaszának a megtisztítása - BASTI

A Basti tisztító eljárás lényege, hogy a belekben létrejön egy vákum, ami által víz szívódik fel az alsó területeken. Ehhez a gyakorlathoz szükséges a Nauli elsajátítása, vagy különben a beöntést alkalmazhatjuk helyette. A Basti és a beöntés közötti különbség, hogy az előbbinél egy természetes vákum segítségével jut a víz a belekbe, az utóbbinál pedig egy külső nyomás hatására. Aki krónikus székrekedéstől szenved annak mindenképpen ez a természetesebb megoldás a hashajtók szedése helyett. Mindemellett ez is olyan gyakorlat, amelyhez hozzáértő felügyelete, vagy legalábbis szakszerű elsajátítás, és óvatosság szükséges.

Végezetül beszéltem a Hatha Jóga Lámpásáról, ezeknek a technikáknak a titkosságáról és elmondtam, hogy az említett tisztító eljárások haladó gyakorlatoknak számítanak, és az előadás kizárólag a tájékoztatást szolgálta.

Om Namah Sivaya ✿

Forrás:

Dr. Weninger Antal: Az idő partján - Jóga és személyiség

Swami Vishnu-devananda: Teljes illusztrált jógakönyv

Sivananda Yoga Vedanta Centre: Jóga - Az elme és a test harmóniája

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr2015224800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása