Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2011.12.12. 12:48 Anitja

Jógaoktatóknak, jógázóknak és nem jógázóknak 6. rész

A SZEMGYAKORLATOK

A jóga egy összetett dolog, a mai életre formált komplexitása pedig kiemelkedő kell, hogy legyen ha azt állítjuk: a jóga egy életmód.

Manapság a szemeink sok káros hatásnak vannak kitéve, nem kívánom most sorolni, mind tudjuk melyek ezek, éppen ezért nagy szükség van rá, hogy támogassuk ezt az érzékszervünket ami a legbecsesebb kincsünk.

A szem izmainak átmozgatása segíti a szemünk anyagcseréjét, javítja a látásunkat, erősíti a szemünket. A szemgyakorlatok fokozzák az összpontosítást, fejlesztik a koncentrációs- és javítják az emlékező képességet.

Íme, a gyakorlatok:

Instrukciók a gyakorlatokhoz: üljünk lehetőleg keresztbetettlábú ülésben, egyenes háttal, karjaink nyugodjanak a térdeinken chin mudrában. Fejünket tartsuk egyenesen, és ügyeljünk erre végig a szemgyakorlatok alatt. Hunyjuk be a szemünket, és koncentráljunk a szemizmainkra. A szemünk hat tartó izmáról van tehát szó, ezeket fogjuk átmozgatni. Arcunk maradjon laza végig a gyakorlatok alatt, hasi légzéssel lélegezzünk, és ügyeljünk arra, hogy csak a szemünket mozgassuk, a fejünk ne mozduljon.

 

 

 

 

 

 

 

    

1. Fel és le

Kinyitjuk a szemünket, a legmagasabb pontra nézünk, majd szép lassan a fejünk mozdítása nélkül egyenletes szemmozgással levisszük a tekintetünket a legalacsonyabb pontra, utána újra fel... ezt végezzük el 10x, vagy ahányszor jól esik, majd hunyjuk le a szemünket, mély hasi légzéssel lélegezzünk, és lazítsunk.

2. Jobbra és balra

Kinyitjuk a szemünket, jobbra visszük a tekintetünket a látóhatár szélére, és a fejünk mozdítása nélkül szép lassan egyenletes mozgással átnézünk balra, majd vissza jobbra... ezt ismételjük 10x, vagy ahányszor jól esik, majd hunyjuk le a szemünket, és lazítsunk.

3. Átlósan jobbra fel balra le - és balra fel jobbra le

Kinyitjuk a szemünket, átlósan felnézünk a jobb sarokba, majd onnan balra levisszük a tekintetünket, szép lassú egyenletes mozgatással végezzük el egyik irányba 10x (vagy ahányszor jól esik) utána lazítsunk csukott szemmel, majd a másik irányba is (balra fel és jobbra le) 10x (vagy ahányszor a másik irányba mozgattuk), azután ismét pihentessük a szemünket csukva.

4. Szemkörzés mindkét irányba

Kinyitjuk a szemünket felfelé nézünk a legmagasabb pontra és a fejünk mozgatása nélkül elindítjuk a szemkörzést jobb oldali irányba a látóhatár szélén, mintha egy hatalmas óra számjegyein vándorolna végig a tekintetünk, csináljuk 10 kört (vagy amennyit jól esik) utána lazítsuk el a szemhéjunkat, csukjuk be a szemünket, majd balra is végezzük el a szemkörzést 10x (vagy ahányszor csináltuk a jobb oldalra), azután ismét lazítsuk el a szemhéjainkat.

 

 

 

 

 

Az eddig említett szemgyakorlatokban nem kellett fókuszálnunk a szemünkkel, csupán mozgattuk őket. A következő két gyakorlatnak viszont épp a fókuszálás a lényege:

1. Kinyitjuk a szemünket, arcunk elé emeljük a hüvelykujjunkat, és a szemünkkel váltakozva a hüvelykujjunk hegyére és egy távoli pontra nézünk. Gyakoroljuk 10x, vagy ahányszor jól esik. Utána lazítsuk el a szemhéjunkat, csukjuk le a szemünket.

2. Kinyitjuk a szemünket, arcunk elé emeljük a hüvelykujjunkat, és fókuszálva a hüvelykujj hegyére finoman mozgatjuk előre és hátra a kezünket a térbe. Gyakoroljuk 10x, vagy ahányszor jól esik. Utána lazítsunk, pihentessük a szemünket lecsukva.

 

A jógában a haladó szemgyakorlatok: a drishti-k és a tratak.

 

DRISHTI-K: a hat féle drishti a következő:

 1. Dakshina drishti: kinyitjuk a szemünket, és mutatóujjunk segítségével tekintetünket a szemünk jobb sarkába tereljük a fejünk mozdítása nélkül. Igyekezzünk minél tovább pislogás nélkül itt tartani a szemeinket. Gyakorlat után lazítsunk csukott szemmel.

2. Vama drishti: kinyitjuk a szemünket, és mutatóujjunk segítségével tekintetünket a szemünk bal sarkába tereljük a fejünk mozdítása nélkül. Pislogás nélkül kitartjuk, majd lehunyjuk a szemünket és pihenünk.  

 3. Maddya drishti: kinyitjuk a szemünket, és tekintetünket középen egy ponton rögzítjük magunk előtt, miközben szemhéjunkat félig lehunyva tartjuk, pislogás nélkül maradjunk így egy ideig, majd pihenjünk csukott szemmel. 

4. Brhumaddya drishti: kinyitjuk a szemünket, és mutatóujjunk segítségével hozzuk be a tekintetünket a két szem közé középre, az orrnyeregre. Pislogás nélkül tartsuk itt a szemünket. Gyakorlat után lazítsunk csukott szemmel.

5. Nasagra drishti: kinyitjuk a szemünket, és mutatóujjunk segítségével hozzuk be a tekintetünket az orrunk hegyére. Pislogás nélkül maradjunk így, majd lazítsuk el a szemhéjakat, hunyjuk le a szemünket.

6. Shambawi drishti: kinyitjuk a szemünket, és mutatóujjunk segítségével hozzuk be a tekintetünket a két szemöldök közé, felfelé. Igyekezzünk minél tovább pislogás nélkül itt tartani a szemünket. Gyakorlat után lazítsunk csukott szemmel.

 

TRATAK: Ehhez a gyakorlathoz szükségünk van egy égő gyertyára, és egy sötét, huzatmentes helyiségre. Üljünk a gyertyával szemmagasságban, nagyjából kartávolságra, lehetőleg keresztbetettlábú ülésben. Kinyitjuk a szemünket, és pislogás nélkül belenézünk a gyertyafénybe addig amíg csak bírunk. Utána csukott szemmel pihenünk, és megfigyeljük a belső tapasztalásunkat. Háromszor ismételjük a gyakorlatot.

A tratak a hat tisztítógyakorlat (hat krija) egyike a jógában.

Ha végeztünk a szemgyakorlatokkal: hogy még tökéletesebb legyen a lazulás dörzsöljük össze a két kezünket, forrósítsuk fel a tenyereinket, majd takarjuk le a meleg tenyerünkkel a szemünket kupolát formázva a kezünkkel (tehát ne nyomjuk meg a szemünket), lélegezzünk mély hasi légzéssel, és engedjük, hogy a sötét és a meleg még tovább lazítsa a szemeinket. Tovább fokozhatjuk a lazulásunkat ha megtapasztaljuk a feszült és az oldott állapotok közötti különbséget: megfeszítjük az egész arcunkat orrközépponttal, egy fintorba összeszorítjuk belégzéssel, majd kilégzéssel elengedjük ellazítjuk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr613457645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása