Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2015.01.29. 14:54 Anitja

A jóga és a hasizom

Több olyan ászana is van melyhez elengedhetetlen az erős hasizom, ilyen például a fejenállás. Megfelelő hasizom nélkül ugyanis nem tudjuk az alsó testünket megemelni.

Érdemes tehát az ászanák előtt néhány lábemelést végezni. Aranyszabály, hogy az állunkat zárjuk a mellkasunk felé, és tartsuk végig így a gyakorlat alatt a fejünket, hogy ne nyak- és vállizomból végezzük a lábemelést.

A lábaink legyenek nyújtva, és a lábfejeket feszítsük vissza (pipálás), igyekezzünk erre is figyelni. Eleinte végezzünk váltott lábemelést, majd ha elég erősnek érezzük magunkat, továbbléphetünk. Fájós derekúaknak ajánlom, hogy tegyék be a kezüket a fenekük alá tenyérrel lefelé.

imagesc3kjw3zv.jpg

Belégzéssel lassan emeljük 3 ütemre fel a lábat, vagy lábakat egészen 90 fokig, ha nem megy akkor csak addig, amíg nyújtva tudjuk tartani a lábainkat, majd kilégzéssel leeresztjük szintén lassan, 3 ütemre. Végezzünk 10 lábemelést.

imagesoyx274rg.jpg

Fokozhatuk a hasizomgyakorlatot azzal, hogy oldalra tesszük le a páros lábakat, vagy a fent lévő lábakat terpeszbe nyitjuk és kitartjuk néhány másodpercig.

 További hasizomgyakorlat lehet egy másik alkalommal a kerékpározás a levegőben, a kezünk most is legyen a derekunk alatt, az állunkat pedig továbbra is zárjuk a mellkasunk felé.

- végezzünk 10 kerékpározást a levegőben előrefelé jobb lábbal, hátrafelé jobb lábbal, előrefelé bal lábbal, hátrafelé bal lábbal

- végezzünk 10 kerékpározást a levegőben váltott lábbal (ahogy a kerékpárt tekerjük) előrefelé, majd hátrafelé

- végezzünk 10 kerékpározást páros (zárt) lábbal előrefelé, majd hátrafelé.

imagesc037p2zt.jpg

Ha nehezíteni akarjuk a gyakorlatot és nem vagyunk hátfájósak, a tarkónkra tehetjük kerékpározás alatt a kezünket.

 

 

 

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr597118225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása