Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2011.12.05. 13:22 Anitja

Jógaoktatóknak, jógázóknak és nem jógázóknak 5. rész

A napokban olvasgattam a joga.blog.hu-t (amit mellesleg szívből ajánlok jógaoktatóknak és jógázóknak egyaránt - tanulságos oldal, sok véleménnyel, és kritikával) igyekszem tanulni mindenből, és ezt nyitott, tanítványi tudattal teszem. Azonban tanulmányozásom alatt súlyos hiányosságot fedeztem fel, és ez vezetett a következő témám megírásához:

A RELAXÁCIÓ FONTOSSÁGA, avagy AZ ÁSZANÁK MŰKÖDÉSELMÉLETE

Jógaórákon általában háromféle relaxációt szoktunk gyakorolni (a relaxációról írtam már részletesen ITT)

Most az ászanák közötti relaxáció fontosságát szeretném kifejteni: ahhoz, hogy ezt megértsük látnunk kell az ászanákat magunk előtt ahogy nyújtanak, feszítenek, nyomnak. Abban a pillanatban, ahogy leépítjük az ászanát, és relaxációs pózban megpihenünk, ezek a blokádok, nyomáspontok felszabadulnak, az áramlás megindul és szinte átmosódik az a terület, ahol korábban zárlat volt. Nézzük példának a gyertyaállást, a nyakunk tövében egy erőteljes zárat képezünk a pozíció kivitelezése alatt, miután elengedjük és ellazulunk, oldódik fel e terület, és ez maga az ászana jótékony hatása. Ha ezt relaxáció nélkül tesszük, kevésbé tud felszabadulni a testrész, és akár még sérülés is lehet a következménye.

A jóga lényege a feszítésekben és lazításokban van, nem szabadna jógaóra után izomlázunknak lennie, ha mégis, akkor nem sikerült kellően ellazulnunk. A testünket az ászanák hasonlóképpen stimulálják mint az akupresszúra: nyomáspontokat alakítunk ki majd elengedjük őket. Hagyjuk, hogy az ászana kifejtse jótékony hatását, lazuljunk hát minél többet.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr733438846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása