Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2012.08.08. 18:25 Anitja

Babás jóga - Baba Mama jóga 1.

A Baba-Mama jóga inkább a babáról szól, minden figyelmünket a Kisbabánk köti le, egy egészen másfajta jógaóráról van tehát szó, ez inkább egy közösen eltöltött meghitt átmozgatás, masszírozás, kilazítás. Szórakozás a Babának és a Mamának egyaránt, fókuszpontban pedig a testi kontaktus elmélyítése.

A Kisbaba masszírozását 6 hetes korától, a Babamozgatást 3 hónapos kora előtt, a Babaászanákat inkább 3 hónapos kora után kezdhetjük.

 

lábikó.jpg

BABAMASSZÁZS 

LÁB - Fektessük Kisbabánkat a földön leterített takaróra, vagy jógaszőnyegre. Üljünk a Babával szemben keresztbetett lábú ülésbe. Helyezzük Őt kényelmesen a hátára, és kezdjük el masszírozni a jobb talpacskáit lehetőleg zokni nélkül: morzsolgassuk a lábujjakat, nyomkodjuk a talpakat. Mozgassuk a lábfejet, végezzünk finom körzéseket vele.

Haladjunk felfelé a kis lábacskákon (boka, térd, majd csípő), és finoman masszírozzuk végig az egész lábat, alkalmazzunk szorítófogásokat, mellyel finoman aktiváljuk a testrészt, fokozzuk a keringését. Bal lábon ugyanígy haladjunk végig. Végül simítsuk végig mindkét lábat levezetésképpen.

KÉZ - a sorrend itt is a következő: először a jobb kézujjak, tenyerek, majd az egész kar átmasszírozása, és a simítása következzen. Ugyanígy haladjunk végig a bal karon.

HAS - ÉTKEZÉS UTÁN NE!

- végezzünk finom körzéseket óramutató járásával megegyező irányban

- finom lapátoló mozdulatokat végezzünk a köldöktől a nemi szervek felé

- rázogassuk óvatosan a hasfalat a tenyerünkkel le-fel, majd jobbra-balra

MELLKAS - végezzünk finom körkörös simításokat a mellkason, majd kifelé és felfelé is

HÁT - fektessük Kisbabánkat a hasra, majd simítsuk  finoman a hátát felfelé a váll irányába tenyérrel, utána körözzünk óvatosan ujjainkkal a gerinc két oldalán lentről felfelé. Végül cirógassuk a Kisbabánk gerincét levezetésképpen.

bab.jpg

FEJ - utolsóként finoman ujjainkkal masszírozzuk át az arcocskát, a homlokot, a hajas fejbőrt, majd itt is simító mozdulatokkal fejezzük be a masszírozást.

 

FOGÁSOK HATÁSAI:

1. Simítás: nyugtat, ellazít.

2. Körözés: fokozza a véráramlást és tágítja az ereket (hatása inkább a meztelen testen, krémmel vagy olajjal érvényesül).

3. Rázogatás: szövetállományt javítja, lazít.

4. Nyomás-gyúrás: aktiváló, erősítő, keringésfokozó hatása van.

A szív irányába történő masszázs fokozza a vénás- és nyirokáramlást.

BABYMASSAGE.jpg

 

BABAMOZGATÁS

A Babamozgatást háton fekve kezdjük a karok átmozgatásával:

- fogjuk meg Kisbabánk kézfejeit és nyissuk ki, tárjuk szét, majd össze a mellkas irányába lehetőleg nyújtott karral

- ugyanígy folytassuk a mozgatást, de most keresztezzük a mellkas előtt a karokat

- tovább fogva a kezeket egyszerre emeljük fel a magasba, majd le, utána váltakozva (jobb lent-bal fent, és fordítva) is emeljük fel és le a Kisbabánk karját

baby-yoga.jpg

Ezek a gyakorlatok fejlesztik a mellkast, mélyítik a légzést.

- felváltva emeljük a karokat és lábakat egymáshoz ellentétesen (jobb láb-bal kar és fordítva)

- fogjuk meg a Kisbabánk lábfejeit és finoman bicikliztessük

- fogjuk meg a Kisbabánk lábát a bokáknál és végezzünk páros lábhajlítást

- ugyanezt végezzük el nyújtott lábbal is (páros lábat nyújtva emeljük a mellkas felé)

- emeljük fel a páros lábakat nyújtva derékszögig a mellkas felé, majd terpeszbe nyissuk finoman ki a lábakat

- lazítsuk ki a csípőt csipőkörzéssel: fogjuk meg Kisbabánk lábszárait, hajlítsuk be térdben, és finomat körözzünk kifelé, majd befelé a lábakkal.

 

BABAÁSZANÁK

Kezdjük az ászanákat háton fekvésben:

Kispillangó: fogjuk meg Kisbabánk lábfejeit és finoman közelítsük egymáshoz a talpacskákat, majd váltott lábbal gyakoroljuk a félpillangót: egyik lábat hajlítsuk be, tegyük a talpat a combhoz, és finoman nyomjuk a térdet a talaj felé.

Kiseke: fogjuk meg Kisbabánk lábfejeit és páros lábbal nyújtva erőltetés nélkül emeljük a feje felé.

baby.jpg

Gerinccsavarás: finoman hajlítsuk be a lábakat, és a térdeket váltakozva közelítsük két oldalon a talaj felé, majd fordítsuk is át a Kisbabánkat hasra a következő ászanákhoz.

Kiskobra: hason fekvésben tegyük Kisbabánk tenyereit a talajra, és hagyjuk, hogy felemelje a felsőtestét a saját erejéből, majd finoman fokozhatjuk a hátrahajlást a kézfejek emelésével.

ba.jpg

Kisszöcske: hason fekvésben fogjuk meg a Kisbabánk lábfejeit és finoman emeljük fel a háta felé.

Kisbéka: hajlítsuk be a lábakat, és közelítsük a Kisbabánk talpait egymáshoz hason fekvésben.

Ültetgetés, állítgatás : hanyatt  fekvésben fogjuk meg a Babánk kezeit, és húzzuk magunkhoz, ha elmúlt 6 hónapos és szeretne felállni, hagyjuk néhány másodpercig.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr984702311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.