Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2017.10.16. 14:08 Anitja

A Lótuszülés

A jógában a Lótusz alapülés, mégis sokaknak nehezen kivitelezhető, erőltetett és fájdalmas ülőpóz, ezért szeretnék segíteni lépésről-lépésre elsajátítani.

Először is üljünk sokat a földön, ez segít a csípőnket kilazítani, előkészíti az alsótestünket.

A padlón kényelmes takarón, vagy szőnyegen üljünk, és eleinte emeljük meg a fenekünket (a lábainkat ne) párnával. A párnát fokozatosan cseréljük ki összegöngyölt takaróra, és egyre inkább csak a fenekünk hátsó részét emeljük meg vele.

Keressünk egy kényelmes ülőpózt amiben akár hosszabb ideig is képesek vagyunk tartózkodni, ilyenek például:

Térdelőülés:

vajrasanaside.jpgKönnyűülés:

easy-sitting.jpgvagy a burmai ülés (a lábfejek párhuzamosak):

54eb7fd2c60e6_seated-pose-mdn.jpgEzeket az üléseket akár kombinálhatjuk is, és így egész sokáig képesek leszünk a földön ülni.

Néha lazíthatunk pillangóülésben, vagy kinyújtva a lábainkat váltakozva megfeszítjük és ellazítjuk főleg a comb és térd környékét.

Ha felkészülve érezzük magunkat a Lótusz ülésre, kényelmesen, és sokáig tudunk a földön ülni, elsőként a féllótuszt gyakoroljuk. Tegyük az egyik lábfejünket a combunkra:

half-lotus-ardha-padmasana1.jpg

ügyeljünk arra, hogy mindkét lábfejünket nagyjából ugyanannyi ideig tartsuk a combunkon.

Ezt követően végezzünk bokalazítást a következőképpen: üljünk nyújtott ülésben, az egyik lábunkat hajlítsuk be, tegyük a combunkra, mint a féllótusznál. Fogjuk meg a kezünkkel a behajlított lábfejünket a lábujjainknál, és finoman mozgassuk, körözzük mindkét irányba. A lábfejet igyekezzünk teljesen ellazítani, csak a kezünk mozgassa. bokalazitas_2.jpg

Ha már könnyedén megcsináljuk a féllótusz ülést, megpróbálkozhatunk a teljes Lótusz üléssel, tegyük mindkét lábunkat a combunk tövéhez, de itt is ügyeljünk arra, hogy nagyjából ugyanannyi időt tartsuk az egyik lábat felül, mint a másikat.

 lotus-pose-and-blowing-in-a-firm-pose.jpg

Megjegyzés: még nyáron a nagy melegben se üljünk meztelen lábbal Lótusz ülésben, a lábunk tapadni fog, összeizzadhat, és kényelmetlenül húzodhat a bőrünk.

Om Namah Sivaya ✿

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr3312984396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása