Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2017.10.06. 20:25 Anitja

Táplálkozás megváltoztatása - a vegetáriánussá válás

A jógikus táplálkozás alapvetően vegetáriánus.

Az okok visszavezethetők a következőkre:

ERKÖLCSI - nem ártás elve, vagyis nem bántjuk, öljük meg az élőlényeket (bár azzal ha megveszed a húst, közvetlen nem ölsz, de támogatod az ölést).

MENTÁLIS - a hús fogyasztása a tudatra is hat, tamaszikus, vagyis tunyává, érzéketlenné, lustává, blokkolttá válik a gondolkozásod (gondolj egy vasárnapi húsos ebédre, leginkább lepihennél utána)

EGÉSZSÉGÜGYI - köztudott, hogy a húsmentes táplálkozás, és a sok zöldség-gyümölcs fogyasztása egészséges.

Azonban hiába értjük meg mindezt, és elméletben elfogadjuk, sokszor a gyakorlatban nem megy a kivitelezése.

Erre szeretnék ajánlani egy megoldást:

Az ászanák gyakorlása közben igázzuk a testünket, tegyük ugyanezt az ízlelőbimbóinkkal is. Szoktassuk le a húsról. Kezdjük egy határozott és fegyelmezett tisztítókúrával, méregtelenítéssel. Természetesen olyan kúrát válasszunk ami nem tartalmaz húst. Tudom ajánlani kezdetnek a tojás alapú szénhidrátmentes (cukor, gabonafélék, és keményítőtartalmúak) csökkentett sótartalmú és olajmentes étkezést.

Gyakorlatilag csak alacsony kalóriatartalmú zöldségeket együnk (tehát kerüljük a hüvelyeseket) párolva, grillezve vagy nyersen (fontos, hogy ne használjunk olajat), tojást ehetünk hozzá, vagy sajtot (ne feledjük, hogy magas a kalóriatartalma) esetleg joghurtot. Gyümölcsök közül is az alacsony kalória tartalmúakat részesítsük előnyben. Fogjuk fel egy fogyókúrának, méregtelenítésnek, vagy diétának, tartsuk amíg bírjuk, és lassan fokozatosan engedjünk: gabonákat, hüvelyeseket, édes ízeket.

A lényege abban van az egésznek, hogy egy szigorú kezdést követően fokozatosan engedjük vissza az ízeket, gyakorlatilag kiéheztetjük az ízlelőbimbóinkat, leegyszerűsítjük az ízlelést, majd igyekszünk megtalálni egy kiegyensúlyozott táplálkozást, amely már az olyan erős ízektől mentes mint a hús, vagy állati termékek.

Tényleg olyan csodálatos világot élünk manapság, minden elérhető az internet segítségével, megtanulhatunk egy egyszerű káposztát ezerféleképpen elkészíteni, ízletes és tápláló ételeket varázsolhatunk növényekből, nem kell követnünk a tradicionális recepteket, lehetünk kreatívak, télen-nyáron hatalmas a választék a boltokban, minden elérhető a különleges fűszerektől kezdve a különféle magvakig, és már a vegán táplálkozás is támogatva van az üzletekben, akár házikedvenceink számára is.

cekla

A képen: a kedvenc joghurtos céklasalátám.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr712935367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása