Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2017.10.02. 16:35 Anitja

A jóga és az álmatlanság

Címkék: stressz álmatlanság

Azt biztosan hallotta már mindenki, hogy a jógázás jót tesz ha álmatlanságban szenvedünk, hiszen stresszoldó, lazító hatással van ránk. Nem is erről szeretnék ma írni. Ez köztudott.

Az álmatlanság oka általában a fejünkben kavargó gondolatok áramlása. Nem tudunk aludni, mert az agyunk nem képes kikapcsolni, megragadunk újabb és újabb problémát, megoldandó, aggasztó, vagy izgalmat okozó gondolatok jönnek-mennek a tudatunkban.

Tehát ezeket kell kiüríteni a fejünkből, vagy inkább nem venni tudomást róluk, és máris álom jön a szemünkre. Milyen egyszerűen hangzik ez így.

Négy kisgyerekes anyaként pontosan tudom milyen fontos az alvás, a regeneráció, mekkora kincs az amikor néhány órát pihenni tudok. Ezért ki kellett fejlesztenem egy technikát a jógát segítségül hívva, amelyet bármikor alkalmazhatok. Próbálkoztam a 100-ból való visszaszámlálással, amit még gyerekként tanítottak nekem,  savászanában relaxációs szöveggel (ellazítom a...), mantrákkal hiszen ezek mind jól kiüresítik a tudatot, de végül egy biztos és nagyon egyszerű megoldásra jutottam, amelyet a Gyerekeimnek is könnyedén megtanítottam:

  • LÉLEGEZNI MÉLY HASI LÉGZÉSSEL, ÉS KÖZBEN MONDANI MAGUNKBAN:             KILÉGZEK-BELÉGZEK

Ez tényleg nagyon könnyű, és pont ezért működik. Ráhangolódunk a légzésünkre, eggyé válunk vele, és álomba merülünk. (A mély hasi légzés pontos leírását ITT találod.)

Fontos! Ne engedd, hogy bármi elterelje a figyelmed - csak lélegezz - mélyen ki (ez még ráadásul a hasfalat is karban tartja), lassan be (nem mélyen, nem sóhajtozva, nagyobb hangsúly legyen a kilégzésen, inkább csak lassan hagyd beáramolni a levegőt). Az pedig, hogy a légzéssel együtt mondod magadban: "kilégzek-belégzek" olyan mint egy mantra, segít a figyelmedet a légzésen tartani, és nem hagy elkalandozni.

Om Namah Sivaya 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr112921333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása