Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2015.01.19. 16:45 Anitja

Jógázzunk otthon 6. rész - A 12 alapászana / IV.

HALÁLLÁS

Kiinduló pozíció: savászana, majd zárjuk a lábainkat, kezeinket zárjuk a testünk alá tenyérrel a föld felé. Billegjünk jobbra-balra, és próbáljuk még jobban a karunk további részét betenni a testünk alá. Ezzel már érezhetjük ahogy a mellkasunk tágulni kezd, majd egy mély levegővétellel még jobban emeljük ki a mellkast és a fejünket hátrahajtva támaszkodjunk meg a fejtetőnkön, és a könyökeinken a kép alapján:

imageswr3kv5ge.jpgLábainkat lazítsuk el, szánkat csukjuk be, orrunkon keresztül vegyünk levegőt, koncentráljunk a légzésünkre, lélegezzünk jó mélyeket, és élvezzük a levegő akadálytalan áramlását.

Egy mély levegőt véve emeljük ki a mellkasunkat, és finoman puhán tegyük vissza a felsőtestünket a padlóra. Szabadítsuk ki a karjainkat, és pihenjünk savászanában.

A jóga hasonló az akupresszúrához, különböző nyomáspontokat alakítunk ki az ászanákkal, elzárunk területeket, majd a relaxációs pózban újra megnyitjuk, az áramlást engedjük a testünkben tovább. Ezáltal átmosódnak, felfrissülnek a testrészeink. Az ászanák így fejtik ki a jótékony hatásukat. Tehát fontos a relaxáció az ászanák között, és fontos, hogy figyeljük ilyenkor a testünket, tudatosan lazítsunk, és ha valahol feszültséget érzünk, rázzuk meg, lazítsuk ki azt a területet.

A Gyertyaállásban és az Ekeállásban ellentétes pózban tartottuk a fejünket, a nyakunk tövében elhelyezkedő pajzsmirigyünkre nyomást gyakoroltunk, ebben az ászanában viszont kinyújtottuk ezt a területet, tehát így már érthető az is milyen fontos az ászanák sorrendje.

Ezt a poziciót egyébként nagyjából fele annyi ideig tartjuk ki mint a Gyertyaállást.

Érdekesség: a neve onnan származik ennek az ászanának, hogy a haladó változatában, vagyis:

imagesbw3y65ef.jpg

- amikor a lábainkat lótuszülésben tartjuk, miközben a felsőtestünkkel hátrahajlunk, és ugyanúgy a könyökünkön és a fejtetőn támaszkodunk - szóval ha a vízben vagyunk ebben a pozícióban, fent maradunk a víz tetején, mert a tüdőnk annyira kitágul, hogy fenntart, a benne lévő sok levegő, én kipróbáltam, és valóban működött.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr987088979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása