Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2011.12.02. 23:15 Anitja

Jógaoktatóknak, jógázóknak és nem jógázóknak 4. rész

A JÓGA ETIKETT:

Most írhatnék ide ilyeneket, hogy kapcsoljuk ki a mobiltelefonjainkat, ne késsünk el a jógaóráról stb stb stb...

...valami mást szeretnék megfogalmazni jóga etikett alatt, hiszen a jóga egy kölcsönös jelenlét, egy mester-tanítvány kapcsolatról szól. Nem várhatjuk el csupán az egyik féltől a helyes viselkedést, a tiszteletet.

Az, hogy valaki úgy dönt, hogy elmegy jógázni, és keres erre egy alkalmas helyet, keres egy alkalmas személyt aki tereli Őt a jóga útján, már eleve egy olyan nemes megfontolás, hogy meghajlásra kell bírja a jógaoktatót. Ne azért hajlongjon a jógaoktató, mert így szokás Indiában, vagy mert ez a köszöntési forma társul a jógához, hanem azért, mert tiszteletét fejezi ki, meghajol a jógázó döntése előtt, hiszen pontosan tudja, milyen nehéz út áll a kezdő jógázó előtt. Ezért a bíztatás, az elengedhetetlen gondoskodás, a jógaoktató minden mozdulatába benne kell, hogy legyen.

Ugyanakkor a jógázónak is tudnia kell, hogy a jógaóra hangulatának a megteremtése nem kis feladat a jógaoktató számára. Megnyugtatni, lelassítani az embereket ebben a rohanó világban nagyon nehéz. Tehát a jógázónak is tiszteletben kell tartania a jógaoktató munkáját, véleménnyel, beszélgetésekkel, kérdésekkel ne zavarja meg az óra miliőjét, ne zökkentse ki a foglalkozás menetét. Természetesen egy kezdő jógázónak, de még egy gyakorlottnak is rengeteg kérdése lehet (az a baj, ha már nincs kérdése...) ezt felteheti az óra végén, vagy összeírhatja a legközelebbi alkalomra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr393432857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása