Bejegyzések

Facebook oldaldoboz

2011.12.01. 23:06 Anitja

Jógaoktatóknak, jógázóknak és nem jógázóknak 3. rész

EGY JÓGAÓRA MILIŐJE, ÉS KÖRÜLMÉNYEI:
- nyugodt, csendes, kellemes hőmérsékletű, szellőztetett helyiség, kényelmes matrac, vagy takaró a padlón, fejenállásnál dupla rétegben hajtsuk a takarót vagy matracot a fej alá, a felület csúszásmentes legyen, relaxációnál használhatunk plusz takarót.

- füstölő, de csak az óra előtt, a jógaóra alatt nem tanácsos semmiféle illatosító, vagy egyéb levegőt módosító tényező használata. Mécsesek, vagy félhomályos világítás, kellemes fényviszonyok legyenek.

- barátságos hangulat megteremtése: kellemes halk zene, az oktató hangja biztatást, gondoskodást sugalljon, hanglejtése lágy legyen, megértő.

- a jógázó teste tehermentes legyen, a foglalkozás előtt 2 órával ne egyen semmit, inni lehet, de a jógaóra alatt nem, csak ha nagyon szükségét érzi a jógázó kortyoljon némi folyadékot (nem fitnesz óra ahol az test folyadékpótlásra szorul), az oktató viszont a sok beszédtől megszomjazhat, mindenképpen készítsen be egy pohár vizet magának a jógaórára.

- fontos a kényelmes ruha, hogy semmi ne zavarja a jógázást. Lehetőség szerint a gyakorlatokat mezítláb végezze a jógázó és oktató egyaránt, de azért zoknira a relaxáció alatt szükség van (a testhőmérséklet csökken a lazult állapotban). A hosszú nadrág előnyösebb, mert nem tapad a láb bizonyos gyakorlatoknál (javaslom a gumis szárút, mert így fordított testhelyzetekben nem csúszik vissza a nadrág a lábakon). Ugyanez vonatkozik a felsőrészre is, legjobb egy feszesebb póló, vagy olyan felső ami betűrhető a nadrágba (ugyanaz a helyzet mint a nadrágnál: a fordított testhelyzeteknél ne csússzon vissza)

...További tanácsok: hosszú haj esetén jógázáshoz a legkényelmesebb ha egyszerűen befonja a jógázó a haját egy copfba (a csatok, gumik a tarkónál nyomhatnak a háton fekvő gyakorlatokban, és a relaxációban), mindenféle ékszer, és egyéb zavaró tárgytól mentes legyen a test. Szemüveget vegye le a jógázó, a kontaktlencsét is érdemes a szemgyakorlatok miatt eltávolítani. A szemet egyébként is csukva érdemes tartani gyakorlás közben, segíti a koncentrációt, a befelé figyelést.
 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anitja.blog.hu/api/trackback/id/tr703430321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása